Ισπανία

[9]21 Νοεμβρίου 1822. Επιστολή του Απεσταλμένου στη Μαδρίτη της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας Ανδρέα Λουριώτη προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Evaristo San Miguelo με την οποία ζητά την αναγνώριση της ελληνικής Κυβέρνησης από την Ισπανία.

Σε μετάφραση στα αγγλικά, όπως δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά του Κογκρέσου των ΗΠΑ: Annals of the Congress, 18th Congress, Appendix 1st Session

Πηγή Σε μετάφραση στα αγγλικά, όπως δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά του Κογκρέσου των ΗΠΑ: Annals of the Congress, 18th Congress, Appendix 1st Session, pp.2921-2924

27 Ιουλίου / 8 Αυγούστου 1833. Διορισμός του W. Pye ως Προξένου της Ελλάδας στα Γάδειρα (Κάδιθ). Το πρώτο ελληνικό Προξενείο στην Ισπανία.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1833/39.7, σ.13
Διορισμός του W. Pye ως Προξένου της Ελλάδας στα Γάδειρα (Κάδιθ)

[26 Ιουλίου] 7 Αυγούστου 1834. Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Francisco Martínez de la Rosa αποστέλλει επιστολή στους Αντιβασιλείς της Ελλάδας ανακοινώνοντας την ευαρέσκεια της Αντιβασίλισσας Μαρίας-Χριστίνας για την ανάρρηση του Βασιλιά Όθωνα στον ελληνικό θρόνο και τη βούλησή της να διορίσει άμεσα διπλωματικό πράκτορα (Πρεσβευτή) στην ελληνική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας έτσι την ανεξαρτησία της χώρας. Η επιστολή απεστάλη στην Πρεσβεία της Ισπανίας στο Παρίσι από όπου δόθηκε στην εκεί ελληνική Πρεσβεία (μαζί με το όνομα του νεοδιορισθέντος Επιτετραμμένου στην ελληνική κυβέρνηση Mariano Montalbo), και ήταν απάντηση σε επιστολή που είχαν αποστείλει οι Αντιβασιλείς στον τότε Βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδο Ζ΄ στις 5 Οκτωβρίου 1832.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1834/20.9, σ.20-22

19 Σεπτεμβρίου / 1 Οκτωβρίου 1834. Οι Αντιβασιλείς της Ελλάδας, σε συνέχεια της επιστολής του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Ισπανίας σχετικά με την πρόθεση διορισμού Πρεσβευτή της χώρας στην ελληνική Κυβέρνηση, εκφράζουν σε έγγραφό τους προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η επιστολή δεν έφερε την υπογραφή της Αντιβασίλισσας και για το ότι εστάλη σχεδόν 2 χρόνια μετά την επιστολή ανακοίνωσης της ανάρρησης του Βασιλιά Όθωνα στον θρόνο. Παρ’ όλα αυτά όμως, λόγω της σημασίας της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με την Ισπανία δηλώνουν ότι δε θα αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία να ολοκληρωθεί η διαδικασία λόγω ορισμένων «απλών τυπικοτήτων».

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1834/20.9, σ.18-19
Ο Ισπανός Επιτετραμμένος στην Αθήνα Mariano Montalbo αποστέλλει στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Ιάκωβο Ρίζο-Νερουλό τον διορισμό του Υποπροξένου της Ισπανίας στον Πειραιά Fr. De Moya

[17]29 Νοεμβρίου 1835. Ο Ισπανός Επιτετραμμένος στην Αθήνα Mariano Montalbo αποστέλλει στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Ιάκωβο Ρίζο-Νερουλό τον διορισμό του Υποπροξένου της Ισπανίας στον Πειραιά Fr. De Moya και ζητά την αναγνώρισή του από την ελληνική Κυβέρνηση.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1835/40.18, σ.86

24 Νοεμβρίου / 6 Δεκεμβρίου 1835. Ο Αρχιγραμματέας της Επικρατείας (Πρωθυπουργός) της Ελλάδας Κόμης Joseph Ludwig von Armansperg δίνει την άδεια για την αναγνώριση του Υποπροξένου της Ισπανίας στον Πειραιά Fr. De Moya.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1835/40.18, σ.89
Ο Αρχιγραμματέας της Επικρατείας (Πρωθυπουργός) της Ελλάδας Κόμη Joseph Ludwig von Armansperg δίνει την άδεια για την αναγνώριση του Υποπροξένου της Ισπανίας στον Πειραιά Fr. De Moya

24 Απριλίου / 6 Μαΐου 1836. Ο ειδικός απεσταλμένος της ελληνικής Κυβέρνησης στην Ισπανία για να διαπραγματευτεί Εμπορική Συνθήκη μεταξύ των δύο κρατών Σύμβουλος της Επικρατείας Ανδρέας Μεταξάς φθάνει στη Βαλένθια και, αφού περιγράφει το μακρύ ταξίδι του που εκτός των άλλων περιελάμβανε 3 καραντίνες (Κεφαλονιά, Μάλτα, Μαγιόρκα), αποστέλλει στον Βασιλιά Όθωνα τις πρώτες εντυπώσεις του από τη χώρα, πριν καν φθάσει στη Μαδρίτη (πρώτη, δεύτερη και τελευταία σελίδα της αναφοράς).

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1836/19.3, σ.36,37,41

10/22 Μαΐου 1836. Πρώτη σελίδα των οδηγιών για την εκτέλεση των καθηκόντων του που απηύθυνε το Υπουργείο Εξωτερικών στον νεοδιορισθέντα (με Διάταγμα της 4/16 Απριλίου 1836) Πρόξενο της Ελλάδας στις Βαλεαρίδες Νήσους Michael Uhler et Soler.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1836/39.14, σ.117
Πρώτη σελίδα των οδηγιών για την εκτέλεση των καθηκόντων του που απηύθυνε το Υπουργείο Εξωτερικών στον νεοδιορισθέντα Πρόξενο της Ελλάδας στις Βαλεαρίδες Νήσους Michael Uhler et Soler

10/22 Αυγούστου 1836. Διάταγμα διορισμού ως (Έκτακτου) Πρεσβευτή στη Μαδρίτη του Συμβούλου της Επικρατείας Ανδρέα Μεταξά. Ο Μεταξάς βρισκόταν ήδη εκείνη τη στιγμή στη Μαδρίτη, σε ειδική αποστολή για τη σύναψη Εμπορικής Συνθήκης με την ισπανική Κυβέρνηση. Με το Διάταγμα επαναλαμβάνεται η εντολή να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη αυτή μεταξύ των δύο κρατών, ενώ ορίζεται επίσης ότι η αλληλογραφία μεταξύ Αθηνών και Μαδρίτης θα γίνεται μέσω της Πρεσβείας Λονδίνου για να αποφευχθούν καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί όταν η επικοινωνία γινόταν μέσω της Πρεσβείας Παρισίων.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1836/19.3, σ.44-45

Ανδρέας Μεταξάς

Αγωνιστής και πρώτος Πρεσβευτής στη Μαδρίτη και τη Λισσαβώνα

Ο Κεφαλλονίτης Ανδρέας Μεταξάς ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, πολέμησε στην Πελοπόννησο κατά την Επανάσταση και υπηρέτησε ως μέλος της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας. Πρωτοστάτησε στην εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια, και μετά την έλευση του Όθωνα ορίστηκε Σύμβουλος της Επικρατείας, Πρεσβευτής στη Μαδρίτη και τη Λισσαβώνα (1836-1839) και την Κωνσταντινούπολη (1850-1854). Χρημάτισε ακόμα Υπουργός Στρατιωτικών και Οικονομικών, ενώ αμέσως μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και ως τον Φεβρουάριο 1844 υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών.


Ανδρέας Μεταξάς (1790-1860) Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα

Ανδρέας Μεταξάς (1790-1860)

Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα