Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Διακήρυξη Προέδρου Monroe για την Ελλάδα, 1822

Στις 3 Δεκεμβρίου 1822, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Κογκρέσσο για την κατάσταση της Ένωσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ James Monroe μιλώντας για την Ελληνική Επανάσταση ανέφερε:


Η αναφορά στην Ελλάδα γεμίζει το μυαλό με τα υψηλότερα ιδεώδη και ξυπνάει στην καρδιά μας τα καλύτερα συναισθήματα τα οποία μπορούμε να νιώσουμε από τη φύση μας. Οι ανώτερες δεξιότητες και η καλαισθησία στις τέχνες, η ηρωική ανδρεία στη δράση, ο ανιδιοτελής πατριωτισμός, ο ενθουσιώδης ζήλος και η αφοσίωση υπέρ της δημόσιας και της προσωπικής ελευθερίας συνδέονται με όσα θυμόμαστε για την αρχαία Ελλάδα. Το ότι μια τέτοια χώρα είχε σκεπαστεί κάτω από έναν σκοτεινό δεσποτισμό και ήταν από καιρό κρυμμένη από τον κόσμο, έχει προκαλέσει ατελείωτη και βαθιά λύπη στα γενναιόδωρα μυαλά για αιώνες. Ήταν φυσικό, επομένως, η επανεμφάνιση αυτών των ανθρώπων με τον αρχικό τους χαρακτήρα, μαχόμενων για τις ελευθερίες τους, να δημιουργήσει τον μεγάλο ενθουσιασμό και τη συμπάθεια υπέρ τους που τόσο φανερά έχουν εκδηλωθεί σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διατηρείται μια ισχυρή ελπίδα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και θα αποκτήσουν και πάλι την ισότιμη θέση τους μεταξύ των εθνών της γης.


Ήταν στην ουσία η πρώτη αναγνώριση του Αγώνα των Ελλήνων από ηγέτη μεγάλης χώρας, ο οποίος έκανε μάλιστα αναφορά στην χώρα ως Ελλάδα.


[6]18 Αυγούστου 1823. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Quincy Adams αποστέλλει επιστολή στον απεσταλμένο της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας στο Λονδίνο (για τη σύναψη δανείου) Ανδρέα Λουριώτη αναφέροντας ότι εάν η Ελλάδα αποκτήσει την ανεξαρτησία της οι ΗΠΑ θα είναι από τα πρώτα κράτη που θα συνάψουν μαζί της εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις.

Annals of the Congress, 18th Congress, Appendix 1st Session

Πηγή Annals of the Congress, 18th Congress, Appendix 1st Session, pp.2928-2929

21 Ιουλίου [2 Αυγούστου] 1828. Επιστολή του Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια προς τους αντιπροσώπους της Φιλελληνικής Επιτροπής της Νέας Υόρκης Samuel Woodruff, Σεβ. Jonas King και John R. Stuyvesant, στους οποίους εκφράζει την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1827/97/1Δ, σ.11-12

17[29] Απριλίου 1831. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά από το Υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει εάν έχει γίνει αναγνώριση του Πέτρου Καρδία ως Προξένου των ΗΠΑ στη Μύκονο.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1831/40.9, σ.2
Αντίγραφπ επιστολής του Αμερικανού Επιτετραμμένου στην Κωνσταντινούπολη David Porter προς τον Έλληνα Πρεσβευτή εκεί Κωνσταντίνο Ζωγράφο

Αντίγραφα επιστολών του Αμερικανού Επιτετραμμένου στην Κωνσταντινούπολη David Porter προς τον Έλληνα Πρεσβευτή εκεί Κωνσταντίνο Ζωγράφο ([23 Ιουνίου] 5 Ιουλίου 1836) και του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Λονδίνο Andrew Stevenson προς τον Έλληνα Πρεσβευτή εκεί Σπυρίδωνα Τρικούπη ([28 Ιουλίου] 9 Αυγούστου 1836) με τις οποίες διαβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Σκοπός της ανταλλαγής επιστολών ήταν η επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί από την έλλειψη επίσημης αναγνώρισης του Βασιλιά Όθωνα από την πλευρά της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1836/40.9, σ.41, 50-52

12/24 Αυγούστου 1836. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός ενημερώνει τον Διοικητή του Στόλου των ΗΠΑ στη Μεσόγειο Jesse Elliot ότι η ελληνική Κυβέρνηση επιτρέπει στον Γάλλο Υποπρόξενο στη Μήλο Louis Brest να αναλάβει την προστασία και των αμερικανών πολιτών, έως να αναγνωρισθεί επίσημα Πρόξενος των ΗΠΑ στο νησί. Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη συγκεκριμένη διευθέτηση, καθώς η Αντιβασιλεία είχε αρνηθεί το 1834 να αναγνωρίσει Προξένους των ΗΠΑ στη Σύρο και τη Μήλο εάν ο Βασιλιάς Όθωνας δεν ελάμβανε πρώτα επίσημη επιστολή αναγνώρισής του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1836/40.9, σ.45-46
Διορισμός του Ολλανδού εμπόρου Eugène Dutilh ως πρώτου Άμισθου Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

25 Ιουλίου / 6 Αυγούστου 1837. Διορισμός του Ολλανδού εμπόρου Eugène Dutilh ως πρώτου Άμισθου Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Μαζί με τον Βασιλιά Όθωνα συνυπογράφει ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Ιγνάτιος Φον Ρούντχαρτ.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1837/36.11, σ.24
Βασιλικό Διάταγμα διορισμού του εμπόρου Ιάκωβου Ανδρέα (James Andrews) ως πρώτου Προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη

23 Οκτωβρίου / 4 Νοεμβρίου 1837. Βασιλικό Διάταγμα διορισμού του εμπόρου Ιάκωβου Ανδρέα (James Andrews) ως πρώτου Προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1837/36.11, σ.26

10/22 Δεκεμβρίου 1837. Πρώτη και τελευταία σελίδα της Συνθήκης Εμπορίου και Ναυτιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, όπως την υπέγραψαν στο Λονδίνο οι εκεί Πρεσβευτές των δύο κρατών Andrew Stevenson και Σπυρίδων Τρικούπης αντίστοιχα.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1837/11.11, σ.8,29

18/30 Μαρτίου 1838. Βασιλικό Διάταγμα αναγνώρισης του Γρηγορίου Α. Περδικάρη ως Προξένου των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πηγή Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, Αρχείο Κεντρικής Υπηρεσίας 1838/40.9, σ.171-172

Πληροφορία!

Ο πρώτος Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον διορίστηκε το 1867 και ήταν ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής.